België telt 157 brouwerijen

Het aantal Belgische brouwerijen per gemeente

Regelmatig publiceert Groep Bier van Zythos vzw een lijst van brouwerijen en bierfirma’s.
Er kruipt heel wat werk in het actueel houden van die lijsten:
- er komen regelmatig brouwerijen bij, en dan moet er nog gecheckt worden of het echte brouwerijen zijn,
- heel af en toe verdwijnt er ook eens een brouwerij, en dat verschijnt meestal niet in de pers.
Een bedrijf met verschillende brouwsites (zoals bijvoorbeeld Duvel-Moortgat met sites in Breendonk, Achouffe, Oudenaarde en Antwerpen) wordt 1 keer geteld,
ook wordt voor een bedrijf steeds de maatschappelijke zetel genomen.

Maar het resultaat mag gezien worden: je vindt het resultaat op de website van Zythos (juist boven de foto van het tijdschrift “De Zytholoog”).
Ons land telt 157 Brouwerijen en 4 geuzestekers.

Het aantal brouwerijen per provincie

We merken dat de meeste brouwerijen in Vlaanderen te vinden zijn: 61%. Dit getal komt zeer goed overeen met het aandeel Vlamingen in ons land. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is ondervertegenwoordigd, en Wallonië heeft een iets groter aandeel dan hun aandeel in de bevolkingsaantal.

We vinden het meest brouwerijen in West-Vlaanderen, daarna volgen er 3 provincies met 23 brouwerijen: Vlaams-Brabant, Oost-Vlaanderen en Henegouwen. In de provincie  Waals-Brabant zijn er opvallend weinig brouwerijen. In Namen en Limburg zijn er ook weinig brouwerijen, maar het aantal is de laatste jaren mooi gestegen.

Het aantal brouwerijen t.o.v. de bevolking van de provincie

Als we de bevolking van de provincies bekijken, merken we dat West-Vlaanderen opnieuw goed scoort, maar ze wordt voorbij gestoken door Luxemburg. Wanneer je een inwoner van de provincie Luxemburg ontmoet is bij hen de kans het grootst dat hij of zij iets te maken heeft met een brouwerij. Het slechte resultaat van de provincie Antwerpen valt hier ook op: de meest bevolkte provincie, maar toch weinig brouwerijen. Gelukkig maakt Het Nest de stap naar brouwerij. Vlaams-Brabant scoort hier beter, en Oost-Vlaanderen minder.

Het aantal brouwerijen t.o.v. de oppervlakte van de provincies

Hier valt direct het Brussels Hoofdstedelijk Gewest op: een grote bevolking, maar op een klein oppervlak: de kans dat je rond rijdt in in het gewest en er een brouwerij tegen komt is er het grootst. Hier valt het mooie resultaat ook op van Vlaams-Brabant: veel brouwerijen, voor een redelijk grote bevolking, maar voor een redelijk kleine oppervlakte. Ook het slechte resultaat van Namen valt op: maar er zijn indicatoren dat daar  in de nabije toekomst verbetering in komt …

Om de kaart in het groot te zien klik op het vierkantje rechts bovenaan de kaart.

Legende:

brouwerij

 

brouwsite

 

maatschappelijke zetel / hoofdvestiging brouwerij of geuzesteker

 

geuzesteker

 

Dit artikel gaat enkel over het aantal brouwerijen een niet over het aantal verschillende bieren ze verkopen, hoeveel hectoliters ze produceren of hoe interessant de bieren zijn.

Naast brouwerijen zijn er ook nog bierfirma’s, maar daarover meer in een volgend artikel.

Bronnen

  • lijst brouwerijen groep bier
  • wikipedia voor de oppervlakte en de bevolking van de provincies en de gewesten