Brouwerij Gulden Spoor
Geschiedenis
Voor 2003 was Bjorn Desmadryl een amateurbrouwer die zijn eerste brouwervaring opdeed aan de zijde van zijn vriendin Kim. Tijdens zijn studies diende hij op in restaurant ‘t Rusteel in Gullegem (Wevelgem).
In 2003 gingen ze een stap verder: samen met de uitbaters van restaurant ‘t Rusteel richtten ze een brouwerij op vlakbij het restaurant. De locatie was vroeger een vervallen gebouw, vandaar de eerste naam van de brouwerij: ‘t Brouwkot. Ze startten met een installatie van 500 liter die ze overkochten van brouwerij De Glazen Toren uit Erpe-Mere en die zich tegenwoordig bevindt bij brouwerij Maenhout in Meulebeke.
Al snel werd de installatie te klein en werd er uitgekeken voor een grotere installatie. In 2009 kochten ze ook de installatie van 1000 liter van CoenCo in Zwitserland. Dit was ook het jaar van de naamswijziging naar Brouwerij Gulden Spoor.
Hier stopt het verhaal echter niet: ze produceren nu jaarlijks 1500 hl en binnenkort komen er 2 nieuwe lagertanks bij van 2400l.
De grondstoffen
- Water: tegenwoordig gebruiken ze licht aangepast stadswater, in het begin gebruikten ze water uit een boorput.
- Mout: 10 verschillende soorten mout.
- Hop: enkel Belgische hop, afkomstig uit oa Komen en Vlamertinge. Ze gebruiken vele verschillende soorten, voor één van hun bieren gebruiken ze continuous hopping* met 9 soorten.
- Gist: verschillende gistsoorten die ze zelf opkweken.
- Kruiden: onder andere koriander voor de Wheatbuck.
De installatie
Kook/maischketel en filterkuip
Gisting- en lagertanks
De vergeettank wordt gebruikt om de Robustus 6 maanden te lageren.
Voordracht en degustatie met foodpairing
De voordracht werd gegeven door Prof. Dr. Denis De Keukeleire, de bekende hopprofessor van de Universiteit Gent die sedert 4 jaar op emiraat is.
Tijdens de voordracht proefden we verschillende bieren en bijhorende hapjes. Deze foodpairing op zich alleen al, was de verplaatsing naar Gullegem waard.
Rodenbach Grand Cru van Palm Breweries met carpaccio van rund, balsamico dressing en pecorino kaas
Netebuk van Brouwerij Gulden Spoor met panna cotta van geitekaas, gekarameliseerd spek en framboos
Hopus van Brasserie Lefebvre met tartaar van grijze garnaaltjes en tomaat met mousse van peterselie
Saison De Dottignies van Brouwerij De Ranke met tortilla wrap met gerookte zalm, knolselderslaatje en citrus dressing
Troubadour Magma van The Musketeers met scampi panko, gemarineerde mergpompoen en knoflookkruidendipje
Pipa (Piratensop) van Brouwerij Gulden Spoor met mi-cuit van kraaiesteak, puree van truffel en pappardelle van asperge
Tijdens de voordracht vertelde de professor over bier, hop en hun invloed op de gezondheid, dit allemaal doorspekt met grappige anekdotes.
Hoewel het zijn voordracht afbreuk doet door de bondigheid, hier een korte samenvatting:
Waarom is bier gezond?
Invloed van alcohol: gematigde bierdrinkers hebben een betere gezondheid en leven langer
- minder hartaanvallen en beroertes
- lagere bloeddruk
- minder kans op vaatziekten en ziekte van Alzheimer
Invloed van hop:
- anti-kankerwerking
- ontstekingsremmend
- tegen diabetes type 2
Invloed van andere bestanddelen: bier bevat vitamine B, anti-oxidanten en spoorelementen (Kalium,Magnesium,Silicium):
- versterking botdichtheid (rijk aan silicium)
- gungstige invloed vertering, darmwerking (aanwezigheid vezels) en nieractiviteit (rijk aan Magnesium)